Možná jste slyšeli, že vejce nejsou dobré pro vaše tělo, protože přeci obsahují cholesterol. Nicméně, i když je to pravda, zatím nebylo prokázáno, že by vejce mohli za zvýšený cholesterol ve vaší krvi. Za to obsahují spoustu bílkovin, které vaše tělo potřebuje. Žloutky obsahují také tuk, pokud tedy chcete mít pokrm z vajec méně kalorický, použijte například jen jeden žloutek na tři bílky. Vejce jsou také jednou ze základních, průmyslově nezpracovanou potravinou. Ty byste měli zařadit do svého zdravého jídelníčku. Dostatek bílkovin je důležitý především, pokud se snažíte hubnout, nebo aktivně sportujete. Pak byste se měli zaměřit na proteinovou dietu. Jaká jídla si tedy z vajec můžete připravit?
Míchaná vejce
Klasika, která nikdy neomrzí. Velmi jednoduchá na přípravu, kdy v podstatě jen na troše tuku rozmícháte za zahřívání vejce, dokud nedostanete požadovanou, krásně krémovou konzistenci. Míchaná vejce jsou ideální s kouskem pečiva a pořádnou porcí čerstvé zeleniny.
Vaječný sendvič
Sendviče jsou skvělé v tom, že si do nich můžete dát prakticky cokoliv, co máte rádi a jedná se o rychlou svačinu, oběd nebo večeři. Do vaječného sendviče si můžete připravit vejce míchaná, uvařená natvrdo a nakrájená na kousky nebo třeba volské oko. Pro větší dávku bílkovin můžete přidat ještě plátek nízkotučného sýru a plátky kvalitní šunky.
alt=“vaječný ? sendvič“ data-rich-file-id=“133685″ src=“https://usis.cz/wp-content/uploads/pexels-ahmed-rabea-4559174_1.jpg“>
Francouzský toust
I z vajec lze vykouzlit sladké jídlo. Budete potřebovat jen toustový chléb, mléko a vejce. Toustový chleba obalíte ve směsi mléka a vejce, přidáte koření jako čerstvou vanilku a hlavně skořici. Poté ho na sucho, či na kapce oleje opečete na pánvi. Nahoru si už můžete dát cokoliv máte rádi. Čerstvé ovoce, arašídové máslo, malinový džem nebo třeba řecký jogurt, abyste zvýšili příjem bílkovin.
Vaječný salát
Klasický vaječný salát je sice výborný, ale díky majonéze plný tuku. Udělejte si odlehčenou verzi. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na kostičky a smíchejte s bílým jogurtem a lžící light majonézy. Přidejte cibulku, kousky kyselé okurky a servírujte s celozrnným pečivem.